Здатність сприймати різні запахи називається нюхом. Завдяки нюху людина може розрізняти запахи. Це допома гає їй краще оцінювати властивості предметів та орієнтуватися у навколишньому середовищі. Ми розрізняємо тисячі запахів, деякі з них нам приємні, інші викликають відразу. Запах квітів, смачної їжі, парфумерії ми називаємо ароматом. Тухлі яйця, брудна білизна, гниле сміття поширюють сморід (одор). Для боротьби з неприємним запахом поту використовуються речовини, що його знищують, — дезодоранти. Запах і смак доповнюють один одного, впливають на наш настрій, пробуджують різні спогади.
Сприйняття запаху здійснюють кілька мільйонів нюхових рецепторів, що розташовані у задній частині порожнини носа и мають нюхові джгутики. Ми відчуваємо запах, навіть якщо в ніс проникнуть лише кілька молекул пахучої речовини. Сигнали від нюхових рецепторів через нюховий нерв надходять у головний мозок. Він аналізує отриману інформацію та розпізнає запахи.